Glavni meni

: Купить корпус для компьютера. Самый лучший корпус для компьютера. Игровой корпус для компьютера. Скачать программы для компьютера. Быстро скачать русские программы для компьютера. Скачать программу для очистки компьютера. Профильная труба цена. Трубу профильную куплю дорого. Труба профильная гост. Новые смартфоны цены. Купить новый самсунг смартфон. Новая модель смартфона.
Горяще туры в турцию. Лучшие туры в турцию все включено. Подбор тура в турцию. Народное лечение глаз. Все болезни глаз лечение. Отекли глаза лечение. Готовые программы Python. Учим python 3 быстро. Скачать книги по языку python. Боли внизу живота. Болит живот при беременности сильно. Почему болит живот.

 

receptivni tur

 putgraf

VEST: Turistička agencija “Nacional” Valjevo je izdala PUTOGRAFIJU 1995-2015 gde su sva važna dešavanja i programi sabrani i zabeleženi za prvih 20 godina.
Tešnjarske večeri PDF Štampa El. pošta

Svuda pođi, u Tešnjar dođi!

Nisu prvi putnici u Tešnjar došli kada su Tešnjarske večeri započele, stizali su, kao Evlija Čelebija, i tri veka ranije. O Tešnjaru pisali su sve najlepše naslovljavajuči ga kao Valjevo, jer drugog Valjeva zapravo nije ni bilo. Onda se Valjevo, u sad već pretprošlom veku, selilo preko Kolubare, a Tešnjar pomalo zaboravljao i dotrajavao. I bilo je skoro sve došlo do kraja kada nam se Tešnjar leta gospodnjeg 1987. vratio. Nimalo slučajno, istog leta počele su Tešnjarske večeri, a još manje slučajno, prve je večeri bila promocija knjige "Zanatstvo valjevskog kraja", jer je Tešnjar od početka bio čaršija pravih zanata.

U to doba turistička agencija "Nacional" možda je samo kao ideja postojala u glavi njenog tvorca Rada Marića, jer turizam, kao novi zanat, kod nas još nije bio poznat. Dogodilo se da se sve dobro pogodilo: "Nacional" se pojavio usred Tešnjara i najavio na Tešnjarskim večerima 1995. Nekako lako i prirodno taj je termin ostao ovih sedamnaest godina.

Uvek su nam ovde bili glumci i muzičari, stizali su fijakeri i prvi srpski autobus Brane Dragojevića, a i prva tri "Nacionalova" autobusa, kazivane su dobrodošlice i dizane zdravice, naši putoljupci pričali su priče sa putovanja a, pomalo usput, svake smo godine skromno pokazivali i priznanja nimalo skromne vrednosti: najlepši izlog Valjeva, šampion YU turizma, gramata šabačko-valjevske eparhije, biznis-partner godine, Septembarska nagrada Valjeva...

I tako, godinu za godinom, rastao je "Nacional", a množile se i Tešnjarske večeri. Na žalost, za razliku od "Nacionala", često su se i selile. Prvo mesto koje je oprobano posle rušenja barake Druge zdravstvene stanice i bilo bogom dano za tešnjarski trg i festivalske programe - rasprodano je i zazidano. Potom smo bine i tribine premeštali po tešnjaru nailazeći na proteste Tešnjaraca zbog gužve i buke a najviše zbog zatvaranja saobraćaja. Tako su glavni programi sišli na kolubaru, a posle uređenja i zatvaranja saobraćaja i na Trg knjeginje Ljubice, sa velikom verovatnoćom da sada i odatle budu proterani. Ima logike u sadašnjim protestima Tešnjaraca što je Tešnjar ostavljen po strani, ali ima logike i u ocenama Festivalskog odbora da su Tešnjarci upravo upornim zahtevima za saobraćaj kroz čaršiju i nedostatkom inicijative doprineli da osim "Galerije 34" u Tešnjaru drugih prostora za kulturne programe dugo nije bilo.

Kao pozitivan primer, od početka isticana turistička agencija "Nacional", koja je svojom organizacijom program, uz konsultaciju sa organizatorom Festivala, dokazivala da se atraktivan program može napraviti i bez bučnih zahteva za finansiranje iz budžeta. Još uvek važi zaključak da bi uz slične događaje ispred još nekoliko lokala u Tešnjaru, Tešnjarske večeri opet prešle na desnu obalu Kolubare. Dobar primer će ovog leta biti etno-program koji u okviru Tešnjarskih večeri priređuje galerija "Umetnost" u Tešnjaru. Tešnjarska će, takođe, biti i promocija na Keju prvog srpskog ustanka sa reklamnom prodajom knjiga, udžbenika i školskog pribora.

Ove godine je, tokom festivala, saobraćaj zatvoren u večernjim časovima, omogućeno je korišćenje uličnog prostora bez nadoknade i postavljanje tezgi za prodaju robe bez ograničenja radnog vremena. Čini se logičnim da će Tešnjarci ovim olakšavajućim okolnostima odazvati, o čemu već ima nagoveštaja. Sa zdravom logikom da ni "kuća putujuća" ne sme nikad odputovati tako daleko da ne bude i u svom gradu kad je najzanimljivije.

Branko Lukić Mlađi

 
Prijatelji

Yuta Garancija putovanja 2018 TRANSPARENT