EkskurzijeJednodnevni izleti

KRUŠEVAC CARSKI GRAD – VRNJAČKA BANJA

TERMINI POLAZAKA 29.11.2020. i 20.12.2020.
CENA ARANŽMANA 2.250,00 RSD
Napomene tabele

U cenu aranžmana je uključeno:

 • prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
 • usluge licenciranog turističkog vodiča (predstavnik agencije)
 • troškove organizacije putovanja

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • individualne troškove
 • ulaznice i fakultativne izlete

Fakultativni izleti:

 • ulaznica za narodni muzej u Kruševcu – 150 rsd
 • ručak – 750,00 rsd

Cene fakultativnih izleta podložne su promenama (minimum za realizaciju je 25 putnika). Organizator putovanja zadržava pravo korigovanja cena u slučaju nedovoljnog broja putnika, koje putnici nisu u obavezi da prihvate.

Napomena:

ČLAN 79. ZAKONA O TURIZMU ZA JEDNODNEVNE IZLETE  NE OBEZBEĐUJE ZAŠTITU U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA.

 • Najkasnije 2 dana pred putovanje proveriti tačno vreme i mesto polaska autobusa
  Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi odobjektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)
 • Za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog zaobilazak…)
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora

Aranžman je rađen na bazi od minimum 30 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.

Program putovanja

VALJEVO – LAZAREV GRAD – MANASTIR LJUBOSTINJA – VRNJAČKA BANJA – VALJEVO

Polazak autobusa iz VALJEVA sa parkinga Jugopetrol 1 kod Tešnjara u prepodnevnim časovima. Dnevna vožnja sa usputnom pauzom u pravcu KRUŠEVCA. Obilazak Lazarevog grada, crkve Lazarice i Narodnog muzeja Kruševac. Svoj prestoni grad knez Lazar, po svemu sudeći, podiže 1371. godine, kada kao najmoćniji oblasni gospodar učvršćuje vlast na čitavoj osvojenoj teritoriji. Utvrđenje je građeno po modelu vizantijske i srpske odbrambene arhitekture prethodnog perioda, kao mali grad ( glavna kula, rampa, rov i jedna manja kula) i palata sa pratećim objektima u jugozapadnom delu velikog grada  i CRKVA LAZARICA. Pored ostataka više kula u bedemima utvrđenja, među mnogobrojnim objektima velikog grada značajem i veličinom izdvajaju se pridvorna crkva, palata i konjušnica. NARODNI MUZEJ KRUŠEVAC web: nmks.rs osnovan je 19. decembra 1951. godine. Za proteklih skoro 60 godina rada i kontinuiranog razvoja, izrastao je u značajnu ustanovu kulture kako u samom Kruševcu tako i na prostoru grada Kruševca, Rasinskog okruga i Republike Srbije. Raspored materijala je koncipiran hronološki počev od praistorije, sa akcentom na srednji vek – doba kneza Lazara i despota Stefana. Od eksponata, pažnju posetilaca najviše privlači kopija Lazareve haljine kao i originalna maketa Meštrovićevog Vidovdanskog hrama koji je trebalo da bude podignut na mestu Kosovske bitke. Crkvu Lazaricu s pravom nazivaju biserom moravske arhitekture. Sazidana je 1375. ili 1376. godine u slavu prvorođenog sina kneza Lazara i ujedno naslednika prestola, despota Stefana. Posvećena je arhiđakonu Stefanu, zaštitniku dinastije Nemanjića.. U vreme kada je Karađorđe 1812. godine crkvi poklonio zvono, sačuvano do danas, Lazarica je već bila posvećena Rođenju Presvete Bogorodice. Istu slavu slavi i danas.
Nastavak putovanja ka MANASTIRU LJUBOSTINJA, gde su se prvi put sreli srpski Knez Lazar i Kneginja Milica nastalo je raskošno srednjevekovno remek delo izgrađeno na temeljima ljubavi. Manastir Ljubostinja jedan je od najprepoznatljivijih simbola centralne Srbije. U dolini male planinske Ljubostinjske reke, okružen livadama, voćnjacima i šumama pomalo izolovan ali pristupačan ušuškao se ovaj manastir. Zadužbina kneginje Milice odoleva zubu vremena već više od šest vekova. Manastir Ljubostinja posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice. Kneginja Milica, posle Kosovskog boja u monaštvu Evgenija, u Ljubostinji je okupila udovice izginulih vojvoda i vlastelina i uz pomoć Jefimije, udovice despota Uglješe, predano se bavila diplomatijom.  Prva srpska pesnikinja i vezilja Jefimija upravo ovde je u zlatovezu izvezla čuvenu “Pohvalu Knezu Lazaru”.
Obilazak VRNJAČKE BANJE, kraljice banjskog turizma . Vrnjačka banja, čuvena je po svojim lekovitim svojstvima termalnih voda još iz doba Rimljana. U banji postoji sedam lekovitih izvora. Nekada su se u njenim parkovima, fijakerima, vozili Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Maksim Gorki …Nezaobilazno mesto za posetu je i Most ljubavi, opevan u pesmi Desanke Maksimović, prvi na kojem je u Srbiji započeo običaj “vezivanja” ljubavi, stavljanjem katanaca sa imenima dvoje zaljubljenih na ogradu mosta.Naime, prema legendi most je bio mesto sastanka oficira Relje i učiteljice Nade i svedok njihove velike ljubavi.Medjutim oficir ostavlja Nadu zbog druge žene a ona umire od tuge i bola. Danas parovi simbolično dolaze do mosta i stavljaju na ogradu katanac sa njihovim ispisanim imenima a ključ bacaju u reku kako se nikada ne bi rastali. Fakultativno: ručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Povratak za Valjevo. Povratak na polazno odredište u planiranim satima.

Ljubostinja
MuzejKrusevac
VrnjackaBanja

Ovoga puta vodimo Vas u pozni srednji vek. Tragom moravske škole, poslednjeg velikog stila srpske srednjevekovne umetnosti – u posetu MANASTIRU LJUBOSTINJA, crkvi LAZARICI sred prestonice kneza Lazara Hrebeljanovića u Kruševcu, kao i kraljici banjskog turizma VRNJAČKOJ BANJI. Biser moravske škole i velelepno zdanje istorijske vrednosti manastir Manasija, predstavlja jedan od retkih spomenika prošlosti koji zubu vremena odoleva već više od šest vekova. Na otoku ravničarske zemlje omeđene Grabovačkim brdom i Ljubostinjskom rekom, pod Bogdanjem i crkvicom koju je Jug Bogdan podigao svojoj zaštitnici, nikla je još jedna zadužbina- Ljubostinja. Da je Milica gradi i ukrašava. Da joj brine o rastu i lepoti i nadgleda neimare i ikonopisce i  da u njoj jednoga dana pronađe mir i sebe u Gospodu. Najneobičniji ženski manastir u kome su boravile zanimljive istorijske ličnosti a pre svega dve izuzetne žene – kneginja Milica, ktitorka manastira, supruga kneza Lazara i mati pet vanredno interesantnih kćeri, i njena bliska prijateljica , potonja cesarica, vezilja i pesnikinja, monahinja Jefimija.

Najpopularnije

Iz iste kategorije

Izbornik