EkskurzijeJednodnevni izleti

MANASTIRI TUMANE I NIMNIK

TERMINI POLAZAKA  05.12.2020.
CENA ARANŽMANA 1.950,00 RSD
Napomene tabele

U cenu aranžmana je uključeno:

 • prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
 • usluge licenciranog turističkog vodiča (predstavnik agencije)
 • troškove organizacije putovanja

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • individualne troškove
 • turistički ručak u restoranu Hotela “Golubački Grad” – 650,00 rsd

Napomena:

ČLAN 79. ZAKONA O TURIZMU ZA JEDNODNEVNE IZLETE  NE OBEZBEĐUJE ZAŠTITU U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA.

 • Najkasnije 2 dana pred putovanje proveriti tačno vreme i mesto polaska autobusa
  Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi odobjektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)
 • Za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog zaobilazak…)
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora

Aranžman je rađen na bazi od minimum 30 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.

Program putovanja

Polazak autobusa iz VALJEVA sa parkinga Jugopetrol 1 kod Tešnjara u prepodnevnim časovima. MANASTIR TUMANE  je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u
Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 8 km udaljen od Golupca. Osnovan je u drugoj polovini 14.veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića. Najveća svetinja ovog manastira jesu čudotvorne mošti Sv. Zosima za koje se vezuju mnoga isceljenja, zbog čega je manastir poznat i pod nazivom Đerdapski Ostrog. Nedaleko od manastira (oko 800m) u gustoj bukovoj šumi, nalazi se Isposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je svetitelj živeo u njoj. Sastoji se od male pećinske crkve i skromne monaške kelije prislonjene uz stenu. Jedna je od nekolikosačuvanih u Srbiji.
U manastiru počivaju i  čudotvorne mošti prepodobnog Jakova Tumanskog, svetog učenika svetog učitelja za koja se takođe vezuju mnogobrojna isceljenja. Ruski monasi dolaze u manastir Tumane 1936. Godine, donose sa sobom i trajno ostavljaju drevnu i nekoliko vekova staru Čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice. Oko kilometer daleko od manastira, duboko u gustoj šumi, nedirnuta ljudskom rukom , vekove broji isposnica Svetoga Zosima. Isposnicu čine dve čudesno uklopljene pećine, u kojima je živeo i molio se  Sv.Zosim. Pored isposnice nalazi se predivan vodopad. Preko puta manastirske crkve uz tumansku reku nalazi se stara vodenica. Dolaskom bratstva tokom 2015. i 2016. godine adaptirana je u predivnu gostoprimnicu, sa pastrmskim ribnjakom. Nedaleko od gostoprimnice, nalazi se mini zoo vrt u kome šetaju lama, magarac, poni, emu ptica, guske, patke, crnoglave ovce i zlatokrile utve. Predivan i nesvakidašnji ambijent, oaza duhovnog mira i prirodnih lepota. Prisustvovanje jutarnoj liturgiji. Poklonjenje moštima svetitelja. Odlazak do isposnice. Slobodno vreme. Odlazak u MANASTIR NIMNIK koji se nalazi nedaleko od sela Kurjače u opštini Veliko Gradište. Obilazak crkve posvećene prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog , kapele Svetinja i izvora Sv.Nikoline. Prisustvovanje grupnoj molitvi. Slobodno vreme u manastiru. Povratak za Valjevo. Dolazak na polazno odredište u planiranim satima.

tumane2
Nimnik

Ambijentalna  lepota sa jedne i duhovni mir sa druge strane, čine MANASTIR TUMANE kao i MANASTIR NIMNIK vrednim kako u duhovnom tako i u kulturno-istorijskom smislu.

Ambijentalna lepota sa jedne i duhovni mir sa druge strane, čine MANASTIR TUMANE vrednim kako u duhovnom tako i u kulturno-istorijskom smislu. Kao retko koja svetinja, ovaj braničevski manastir ostavlja divan utisak svakome ko se u njemu nađe, pleneći svojom lepotom i okruženjem. U njemu se na čudesan način prožimaju paradoksalne činjenice vere i budućnosti, satkana istorijom izvire sadašnjost, u centru svega imajući čoveka i njegov odnos sa Tvorcem. Manastir Tumane je svetinja u kojoj vera čini čuda. Ovde vernici pronalaze lek i spas. Pođite sa nama i doživite!

Najpopularnije

Iz iste kategorije

Izbornik