EkskurzijeJednodnevni izleti

SMEDEREVSKA TVRĐAVA – ARHEOLOŠKI PARK VIMINACIJUM – SREBRNO JEZERO

TERMINI POLAZAKA  05.12.2020. i 19.12.2020.
CENA ARANŽMANA 2.500,00 RSD
Napomene tabele

U cenu aranžmana je uključeno:

 • prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
 • usluge licenciranog turističkog vodiča (predstavnik agencije)
 • troškove organizacije putovanja

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • individualne troškove
 • ulaznice i fakultativne izlete

Fakultativni izleti:

 • ručak na Srebrnom jezeru – 650.00 RSD
 • ulaznica za Smederevsku tvrđavu 150 RSD
 • ulaznice za Viminacijum 600 RSD
 • ulaznice za vilu Obrenović 300 RSD

Cene fakultativnih izleta podložne su promenama (minimum za realizaciju je 25 putnika). Organizator putovanja zadržava pravo korigovanja cena u slučaju nedovoljnog broja putnika, koje putnici nisu u obavezi da prihvate.

Napomena:

ČLAN 79. ZAKONA O TURIZMU ZA JEDNODNEVNE IZLETE  NE OBEZBEĐUJE ZAŠTITU U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA.

 • Najkasnije 2 dana pred putovanje proveriti tačno vreme i mesto polaska autobusa
  Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi odobjektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)
 • Za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog zaobilazak…)
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora

Aranžman je rađen na bazi od minimum 30 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.

Program putovanja

VALJEVO – SMEDEREVSKA TVRĐAVA – VILA ZLATNI BREG – VIMINACIJUM – SREBRNO JEZERO – VALJEVO

Polazak autobusa iz VALJEVA sa parkinga Jugopetrol 1 kod Tešnjara u prepodnevnim časovima. Vožnja prema SMEDEREVU uz kraća usputna zadržavanja.  Obilazak SMEDEREVSKE TVRĐAVE, jedne od najvećih srednjevekovnih tvrđava u Evropi i jedne od 6 najznačajnijih tvrđava na Dunavu u našoj zemlji, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od  1428-1439 godine. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada. Prvo je  podignut Mali grad gde je smeštena rezidencija Despota Đurđa, zgrada za porodicu, pratnju i stražu, kao i biblioteka i kovnica novca. Izgradnja Malog grada trajala je samo dve godine! Zbog velike brzine kojom je smederevska tvrđava građena, mnogi graditelji su umrli od iznemoglosti radeći na građevini. Za glavnog krivca, narod je proglasio despoticu Jerinu – ženu despota Đurđa kojoj je i do danas ostalo ime “prokleta”. Tako je verovatno i nastala legenda o blagu koje je ona, pre nego što su osvajači prodrli u utvrđenje, zakopala negde na teritoriji tvrđave, da ga nikada ne nađu. Smederevska tvrđava ima trougaoni oblik i 25 visokih kula po kojima je i danas prepoznatljiva. Ona je dugo odolevala osvajačima. Kada je 1459. godine konačno pala pod tursku vlast, bio je to i kraj srednjovekovne srpske države. 1946.
Nastavak putovanja do BRDA PLAVINAC i obilazak VILE ZLATNI BREG, poznate i kao letnjikovac Obrenovića. Godine 1829. u vreme najveće slave i ugleda, knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda. Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr. Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.
Putovanje do STAROG KOSTOLCA i obilazak VIMINACIJUMA, jednog je od najznačajnijih rimskih gradova i vojnih logorа u periodu od I do VI veka. Za vreme vladavine cara Hаdrijаna (117.–138.), Viminacijum postaje centar rimske provincije Gornje Mezije, koja je teritorijalno obuhvatala današnju Srbiju. Grad je više putа birаn zа mesto koncentrаcije vojske i polаznu tаčku u mnogobrojnim rаtovimа, a u jednom periodu dobija status kolonije rimskih građana  sa pravom kovanja sopstvenog novca na kome su bili izrađeni likovi žena rimskih careva. Danas je to izuzetno vredno arheološko nalazište, a priča o nekadašnjem sjaju i propasti rimskog grada, skrenula je pažnju ne samo nacionalne već i svetske javnosti. Dosadašnja otkrića potvrdila su da je Viminacijum bio vodeća rimska metropola na ovom delu dunavskog limesa (veličina tog antičkog grada može se uporediti s veličinom današnjeg Njujorka!). Dolazak na SREBRNO JEZERO, koje se zbog svoje izuzetne lepote i veličine često naziva i srpsko more. Zahvaljujući Dunavu imamo čuveno i najpopularnije jezero u našoj zemlji, Srebrno jezero. Srebrno jezero zapravo je nekadašnji rukavac Dunava čije su obe strane, danas zatvorene velikim branama. Posetiocima pruža mnoštvo mogućnosti za uživanje u zabavno, sportskim i turističkim sadržajima i svake sezone ugosti preko 7000 posetilaca. Fakultativno: ručak u nekom od mnogobrojnih restorana pored jezera. Slobodno vreme. Mogućnost odlaska na krstarenje po Dunavu. Mogućnost kupanja u jezeru ukoliko to dozvole vremenski uslovi. Povratak za Valjevo. Dolazak na polazno odredište u planiranim satima.

Viminacijum
Tvrdjava

Ne propustite priliku da posetite grad proklete Jerine – srednjevekovni prestoni grad koji je podigao despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Otkrijte kako je izgledao antički VIMINACIJUM– rimski grad i legijski logor, obiđite VILU ZLATNI BREG – letnjikovac dinastije Obrenović i uživajte na obali jednog od najpopularnijih jezera Srbije – na SREBRNOM JEZERU.

Najpopularnije

Iz iste kategorije

Izbornik