GRAD  VALJEVO

Gradonačelnik Lazar Gojković
Članovima Gradskog Veća

ZAHTEV ZA POMOĆ

Zbog novonastale situacije u Srbiji izazvane epidemijom  COVIDOM-19, vanrednim okolnostima u kojima smo se našli i zatvorenim granicama u jeku turističke sezone pa sve do danas,  turizam je grana koja je najviše imala gubitaka.

U Valjevu posluje 7 (sedam)  turističkih agencija sa licencom – ORGANIZATORA PUTOVANJA i 6 (šest) turističkih agencija – POSREDNIKA, čiji su radnici kao i njihove porodice dovedene na rub egzistencije.

Sledeći primere turističkih agencija iz Vojvodine, Beograda, Raške, Niša, Kragujevca i Kraljeva gde su lokalne samouprave obezbedile pomoć shodno svojim mogućnostima, mi Vam se obraćamo sa zahtevom da nam pomognete, u vidu jednokratne pomoći po zaposlenom radniku u turizmu i to za agencije ORGANIZATOR PUTOVANJA 70.00,00 rsd po radniku u radnom odnosu na neodređeno vreme i agencije POSREDNIKE 35.000,00 rsd po radniku u radnom odnosu na neodređeno vreme, čime bismo sačuvali zaposlene radnike i izmirili osnovne režijske troškove (zakup prostora, troškove struje, vode, telefona, interneta…)

U agencijama već mesecima nema prodaje aranžmana, pa možemo slobodno reći da je turizam na „respiratoru“, a ovakav vid pomoći bio bi samo jedan od antibiotika, da pokušamo da preživimo.

TURISTIČKE AGENCIJE
ORGANIZATORI PUTOVANJA:
1. “Balkanik” Valjevo
2. “Big Enex” Valjevo
3. “Recreativa” Valjevo
4. “Alko Travel” Valjevo
5. “Egina Travel” Valjevo
6. “Wild Serbia” Valjevo
7. “National Travel” Valjevo 
TURISTIČKE AGENCIJE
POSREDNICI:
1. “Putevi Moji” Valjevo
2. “Granada” Valjevo
3. “Karudijan” Valjevo
4. “Boteže 2007” Valjevo
5. “Neptun” Valjevo
6. “Aska” Valjevo

“National Travel” – Valjevo

LIST “NAPRED” – VALJEVO

Dana  27. septembra, obeležava se Svetski dan turizma. Ovogodišnji Svetski dan turizma posvećen je vezi između turizma i digitalne transformacije. Korišćenjem savremenih tehnologija, veštačke inteligencije i digitalnih platformi može se unaprediti razvoj turizma u skladu sa principima održivog razvoja. Evropa je bila i ostala najposećeniji kontinent sa čak 51% udela u svetskom turističkom prometu, a slede je Azija sa 24%, Amerike sa 16%, Afrika sa 5% i Bliski Istok sa 4%. Prva tri mesta po broju turista zauzele su Francuska, Španija i SAD. Čak 57% turista na odabranu destinaciju doputovalo je avionom, 37% drumskim prevozom, 4% brodom, a 2% železnicom. Kada je reč o motivima i vrstama putovanja, 55% turista je putovalo na odmor, 27% je posećivalo rodbinu i prijatelje, dok je 13% putovalo iz poslovnih i profesionalnih razloga. Svetska zdravstvena organizacija (SZO / WHO) poručila je državama širom sveta da bi trebalo da postepeno ukidaju mere za međunarodna putovanja, na osnovu temeljne procene rizika, a da bi prioritet trebalo da budu putovanja zbog hitnih slučajeva, humanitarne akcije, putovanja neophodnog osoblja i povratak u matičnu državu.

Turizam u Srbiji usled pandemije izazvane virusom COVID 19  trpi milionske gubitke. Prema informacijama koje imamo, sve do novembra ne očekujemo nekakav oporavak, a i to pod uslovom da opet ne dođe epidemija, i to samo u smislu pokrivanja troškova, ne profita. Profit bi mogao da počne da se ostvaruje tek od marta 2021, jer su januar i februar najslabiji meseci. Po nekim računicama povratak na situaciju pre pandemije u celokupnoj industriji može očekivati tek nakon dve do tri godine. Za sada u Srbiji računamo na domaće goste i goste iz regiona. Ovo je prilika da dodatno razvijemo predele koje do sada nismo, poradimo na infrastrukturi, standardima i kvalitetu samih proizvoda, jer nam gostoprimstva i kreativnosti ne manjka.

Statistika dolazaka turista / Jul 2019. – Jul 2020.

–           ukupan broj dolazaka turista (193.912) je opao 50,5% u odnosu na jul 2019.
–           broj dolazaka domaćih turista (169.587) je opao za 3,4%, a stranih (24.325) za 88,7% u odnosu    na jul 2019. godine
–           ukupan broj noćenja turista (737.398) je opao za 35,9% u odnosu na jul 2019.
–           broj noćenja domaćih turista (670.189) je opao za 3,2%, a stranih (67.209) za 85,3% u odnosu na            jul 2019. godine.

Najveća pomoć za turističku privredu i agencije bila je uredba o takozvanim zamenskim vaučerima koja je doneta na inicijativu agencija.” Da nije bilo te Uredbe 90 posto naših agencija bi bankrotiralo. Mi i dan danas imamo 50 poziva građana da se žale zbog te Uredbe. Smatramo da je to bio jedan kompromis, koji je sa jedne strane omogućavao agencijama da nastave poslovanje, sa druge strane zaštitu putnicima koji su uplatili aranžmane”, rekao je Ministar Rasim Ljaljić. Ocenio je da je to bilo kompromisno ali dobro rešenje za agencije koje nisu bankrotirale a i za uplatioce aražmana koji u tom slučaju ne bi mogli ništa da ostvare.

Pošto država još uvek nije našla način da pomogne turističkim agencijama da prežive krizu izazvanu epidemijom COVID-19, vlasnici valjevskih agencija odlučili su da se obrate gradu.

– Sledeći primere kolega iz određenih gradova na području Vojvodine, Beograda, Raške, Niša, Kraljeva i Kragujevca, gde su lokalne samouprave priskočile u pomoć, u okviru svojih mogućnosti, mi smo se obratili sa molbom Opštini Valjevo da pomogne, u vidu jednokratne pomoći, u iznosu od po 150.000

dinara čime bismo izmirili osnovne režijske troškove (zakup prostora, troškove struje, vode, telefona…), navodi se u pismu koje će ove nedelje biti upućeno gradskim čelnicima i Privrednoj komori.

Podaci valjevskih turističkih agencija pokazuju da je promet turističkih agencija ove godine pao između 90 i 92 odsto. U Valjevu posluje desetak lokalnih turističkih agencija. Vlasnici svih agencije slažu se da bez pomoći države i grada njihove firme neće preživeti.

– Pomoć u vidu minimalca za isplatu zarada koju nam je država dala nije dovoljna. Pri tom smo se svi obavezeli da još dva meseca nakon toga zadržimo radnike. Kada taj period istekne mnogi od nas će se naći u situaciji ne samo da otpuste radnike, već da stave „ključ u bravu”, kaže Radoslav Marić iz agencije “National Travel”.

Istog mišljenja je i Dragoje Zekavica iz agencije “Balkanik“.

– Od početka pandemije korona virusa imamo minimalne ili nikakve prihode. Većina turitičkih agencija živi od prodaje letnjih aranžmana i omladinskih putovanja – to je realnost. Mi sada tražimo samo pomoć da ne dođemo u situaciju da zatvaramo firme. Potrebna nam je podrška države kakvu su dobili hotelijeri.

Pored pomoći u vidu minimalca, država je turističkim agencijama, kao i svim privrednicima, ponudila kredite Fonda za razvoj.

– Većina valjevskih agencija je aplicirala za ova sredstva, ali do danas niko od nas nije dobio nikakav odgovor. Čuli smo da su novac dobile neke velike beogradske agencije.

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić je rekao da „postoji želja da se dodatno pomogne turističkim agencijama, ali to može da bude tek kada se na kraju sezone vidi kolike su mogućnosti države i kolike su realne štete koje taj segmet turizma ima“.

Međutim, po rečima vlasnika valjevskih agenecija problem nije samo ova već i naredna turistička sezona. Naime, većina aranžmana koje su prodali pre proglašenja pandemije kovid-19 zamenjena je za putovanja u narednoj godini. To znači da će, čak i da naredne godine ne bude pandemije, agencije imati manje prihode. Pri tom su, kažu vlasnici agencija, već morali da prenesu novac organizatorima putovanja i hotelima, pa troškove poslovanje većina u ovom momentu finansira iz ličnih sredstava.

“National Travel” – Valjevo

OBAVEŠTENJE O UVOĐENJU PCR TESTA
ZA PUTOVANJE U EGIPAT I PRATEĆE INFORMACIJE

Poštovani,

Informacija o neophodnom PCR testiranju za putovanje u Egipat, pokvarila je brojne planove za letovanje i zakomplikovala već dovoljno teška nastojanja da putovanje opet postane normalna stvar.

Osim postojećih opcija o kojima smo već pisali, a tiču se testiranja pre polaska na putovanje u Egipat, od sad postoji još jedna opcija koja dodatno olakšava ovu situaciju, koja je mnoge osujetila u planu da i u 2020. godini letuju normalno.

Naime, testiranje je moguće izvršiti i po sletanju na aerodrom u Hurgadi, i to po ceni od 30$. Rezultati testa se čekaju između 30 i 60 minuta, a za njih će biti organizovan i odvojen transfer do hotela.

U slučaju da putnik prilikom testiranja dobije pozitivan rezultat, biće izdvojen u transferu, kao i u delu hotela za koji ima uplaćen aranžman, koji je namenjen za ovu svrhu.Za dodatne informacije možete nam se obratiti porukom, putem maila office@national.rs ili pozvati call centar 014 22 40 22.

“National Travel” – Valjevo

OBAVEŠTENJE O UVOĐENJU PCR TESTA
ZA PUTOVANJE U EGIPAT I PRATEĆE INFORMACIJE

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da je Vlada Republike Egipat i pored pritiska hotelijera da se odluka povuče, do ovog momenta ostala pri odluci da je putnicma svih nacionalnosti koji putuju u Egipat (odluka se odnosi na celu teritoriju Republike Egipat) počevši od 01.09.2020. potreban negativan PCR test za ulazak u zemlju.
Kriterijumi su sledeći:
– PCR test ne sme biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja uzoraka;
– Deca uzrasta do 5,99 godina u trenutku ulaska u Egipat nisu u obavezi da prilože negativan PCR test;
S obzirom na to da ovo nisu optimalni uslovi za normalnu organizaciju čarter letova do Hurgade – svi polasci, počevši od 01.09. se, nažalost otkazuju.
Putnici koji već imaju uplaćene aranžmane koji se realizuju direktnom linijom avio kompanije Air Cairo, mogu putovati uz negativan PCR test. Isto je moguće, u zavisnosti od raspoloživosti, i za putnike koji su bili na čarter polascima koji se otkazuju, a žele da promene svoje aranžmane i lete direktnom linijom avio kompanije Air Cairo, po navedenim uslovima za ulazak u Egipat.
Takođe, svi putnici na navedenim polascima za Egipat od 01.09. mogu se odlučiti za neko drugo raspoloživo putovanje u Tursku iz ponude agencije, po aktuelnim cenama.
Naravno, putnicima kojima navedene opcije ne odgovaraju, a imaju uplaćene aranžmane za Egipat sa polascima nakon 01.09., uplaćen novac će biti refundiran u najkraćem mogućem roku, a ukoliko je u pitanju bila iskorišćena potvrda o zamenskom putovanja ona će biti reizdata.
Molimo Vas da ukoliko već imate konačnu odluku po ovom pitanju, da nas kontaktirate telefonom ili putem mejlova sa našeg sajta, a svakako ćemo Vas i mi kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

“National Travel” – Valjevo

OD DANAS 15.08.2020. GRAĐANI SRBIJE MOGU DA UĐU U CRNU GORU POD SLEDEĆIM USLOVIMA:

Poštovani putnici,

Uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata ako dolazi iz neke od država sa „žute liste“ ili dolazi iz neke od država sa „zelene liste“, a u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru je boravio u nekoj od država sa „žute liste“.

„Žuta lista“: Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Severna Makedonija i Srbija.

„Zelena lista“: države članice Evropske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska) i Alžir, Andora, Azerbejdžan, Barbados, Bjelorusija, Brunej, Fidži, Filipini, Gruzija, Indonezija, Island, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Kina, Kuba, Lihtenštajn, Madagaskar, Malezija, Maroko, Mauricijus, Mongolija, Mozambik, Nikaragva, Norveška, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Rusija, Senegal, Švajcarska, Tadžikistan, Tajland, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

Obaveza posedovanja testa NE odnosi se na decu do navršene pete godine života.

DETALJNIJE: http://www.gov.me/naslovna/mjere_i_preporuke/

U Srbiji građani imaju mogućnost da urade serološki test na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Cena testa je 1.200 dinara. Ova vrsta tesiranja, poznata i kao “ELISA testiranje”, može da se obavi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

DETALJNIJE: https://www.rfzo.rs/index.php/vesti/1062-rt-pcr-sars-cov-2

“National Travel” – Valjevo

SAČUVAJMO TURIZAM

Poštovani putnici,

Obaveštavamo vas da smo zbog novonastale situacije primorani da otkažemo sva putovanja koja smo planirali u narednom periodu. Ovo se pre svega odnosi na izlete i putovanja planirana za mart i april, iako se još nadamo da bi uskršnja putovanja mogla biti realizovna, dok ćemo se u periodu posle ovog, ponašati prema razvoju situacije i uputstvima koja budemo dobijali.
Iskreno se nadamo da kriza prouzrokovana korona virusom neće dugo potrajati i da ćemo sva putovanja na koja ste želeli da odete ovog proleća, realizovati čim okolnosti to dozvole.
Ipak, želimo da vam ukažemo na nešto veoma važno. S obzirom na to da je zabranom putovanja turizam prvi na udaru, te će stoga pretrpeti najteže posledice, pomozite nam da sačuvamo radna mesta ljudi zaposlenih u turizmu tako što nećete otkazivati svoja putovanja, već ćete ih samo pomeriti za period posle ukidanja vanrednog stanja.
Turistički radnici će učiniti sve što je u njihovoj moći da novac, koji je već prosleđen partnerima u zemlji i inostranstvu ne propadne, budući da većina hotelijera i prevoznika prihvataju da se izvršene rezervacije samo pomere za druge datume i ostanu punovažne.
Ako se slažete s tim da svi moramo biti složni u ovim teškim vremenima, molimo vas da pokažete solidarnost prema ljudima iz turističke branše. Ne otkazujte svoja putovanja, već samo izaberite neki drugi datum za njihovu realizaciju. Svi se nadamo da će se ovaj loš period brzo završiti i da će letnja sezona proći bez problema i potrebe za otkazivanjima.
Budući da je pred svima nama težak period, molimo sve naše putnike da nam ga ne otežavaju dodatno zahtevima za refundacijama, budući da to lako može dovesti do nelikvidnosti mnogih agencija i gubitka radnih mesta. Sigurni smo da to ne želite.
Ako, pak, niste u mogućnosti da pomerite datum realizacije svog putovanja ili prosto ne želite to da učinite, razmislite o prihvatanju drugog rešenja. Agencije su spremne da putnicima izdaju vrednosne vaučere, koje ćete moći iskoristiti u periodu od narednih godinu (ili više) dana i tako ostvariti pravo na putovanje koje niste iskoristili ovog proleća.
Nadamo se da ćete naš apel shvatiti dobronamerno i da nećete dozvoliti da zbog okolnosti za koje nismo krivi, turizam pretrpi dalekosežne posledice.
Solidarnost ne znači samo ostaviti dovoljno hleba na rafovima u prodavnicama, već omogućiti ljudima čije je poslovanje najviše ugroženo da mogu da kupe taj hleb.
Zahvaljujemo vam se na razumevanju u ime svih turističkih radnika Srbije.

“National Travel” – Valjevo

AKTUELNO

Poštovani,

Novo radno vreme agencije “NATIONAL TRAVEL”, počevši od danas, 17.07.:

PONEDELJAK – PETAK 10:00 – 16:00 h
SUBOTA I NEDELJA NERADNI DANI

Dežurni telefoni u “neradno” vreme 063/243-573 (viber) i 063/325-257

Za sve ostale informacije stojimo Vam na raspolaganju

Hvala vam svima na podršci i razumevanju!

“National Travel” – Valjevo

Turistički menadžer
u agenciji “National Travel” Valjevo

Uslovi:

 • Stručna sprema: minimum SSS, poželjno VSS,
 • Poznavanje engleskog jezika,
 • Poznavanje rada na računaru (Windows, Office),
 • Poželjno iskustvo u poslovima u turističkoj agenciji ,
 • Poželjno iskustvo u administrativnim poslovima,
 • Iskustvo u poslovnoj komunikaciji,

Opis radnog mesta:

 • Rezervacija i prodaja individualnih i grupnih turističkih aranžmana,
 • Priprema programa i tenderske dokumentacije za grupna putovanja,
 • Administrativni poslovi,

Očekujte:

 • Mogućnost stalnog zaposlenja
 • Odlične uslove rada
 • Nagrađivanje u skladu sa poslovnim rezultatima

Prijave slati na e-mail: rademaric@national.rs

Izbornik